2

(Modul Slovačke-Prvi put proba modula u O.Š. „Majšanski put“ Subotica)

Podnaslov: Lokalna ekološka i kulturna baština– razmatranje promena u našim zajednicama kroz istoriju

3

Ciljevi modula:

-Proba verzija modula za priručnik nastavnika osnovnih škola

-Cilj modula je jačanje svesti o održivom načinu života: promovisanje stave učenika o lokalnom predelu, pokazati izuzetnosti/lepote predela gde živimo, na karti prikazati razvoj grada/sela i okolnog predela sa pregleda njegove istorije

Realizacija modula:

 Modul se realizovao 27.02.2016. u “O.Š. Majšanski put u Subotici”. Na ovom programu su učestvovali učenici 8. razreda škole kao i dva nastavnike škole. Učenici su prethodno pripremljeni na dešavanja na ovoj vežbi i izvršene su pripreme u vezi modula.

1

Zadatak učenika je bio da sakupljaju slike, starije i novije o gradu i okolini u kojoj žive.

4

Zainteresovanje učenika je bio veoma zapažen. Na vežbi su se pojavili u velikom broju (21 učenika) i obavili su veoma lepo svoj zadatak. Od mnoštvo slika svi učenici su izabrali nekoliko slika, nakon toga ukratko svako je ispričao zašto je baš tu sliku izabrao i kakva osećanja gaji prema datoj slici. Đaci su opširni izjasnili o svom izboru a posle toga usledila je diskusija o prošlom vremenu, o vremenu odakle te slike potiču.

6

Otvoreno su učeniči dali do znanja njihova osećanje o razlikama prošlosti i sadašnjosti i razjasnili smo pozitivne i negativne uticaje od istih perioda. U drugom delu vežbe učenici su dobili zadatak da na mapi njihove okoline pronađu određena mesta (zelene površine, lokalne proizvođače, parkove, staze za bicilkl i slične). Veoma radosno i motivisano su započeli rad i uz malo pomoć savršeno su odradili zadatak.

5

U trećem delu vežbe dobili su svoje mape, gde su imali zadatak da nacrtaju okolinu škole ili svoje kuće i da obeleže iste tačke kao što su imali u drugom zadatku ali ne na nivou grada nego uže, na nivou svojih okolina. O uvom zadatku učenici su koristili fotoaparate i zaobilazili okolini kako bi pronašli što više moguće tačke (prethodno određene). Fotografije učenici lepe na tačke na kartu koju su nacrtali. Završeni radovi su izloženi u kabinetu biologije, a najbolji rad učenike izložen u holu škole.

2

Nakon napornog rada i velikog truda, učenici su zadovoljno zakoračili svojim kućama.

Rokovodeći nastavnici: Gabor Sabo i Marta Vasiljev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *